top of page

OVER

Kinderkookboek Appeltje Eitje

Wie ben ik? Waarom heb ik dit interactieve kinderboek gemaakt? En waarom heb ik deze recepten gekozen? Dat en meer lees je hieronder, in een interview van negen enthousiaste basisschoolleerlingen en een lieve juf. Veel plezier!

1 - Dieuwertje (8 jaar oud): wie ben jij?

”Ik heet Milan, ik ben chef-kok en ik woon met mijn vriend in een grote stad in Friesland. Ik sport graag en ik vind het heel erg leuk om kinderen te leren koken.“

2 - Sterre (9 jaar oud): wat vind jij leuk aan koken met kinderen?

”Ik vind het leuk om mensen iets te leren. Maar vooral aan kinderen, want die zijn lekker eerlijk en leren graag. Daarnaast eten kinderen thuis meestal wat papa of mama uitkiest. Na het lezen van dit interactieve kookboek weet jij dat er nog veel meer te maken is. En dat gezond eten ook heel lekker kan zijn, en helemaal niet duur!”

3 – Jelle (9 jaar): Wat is dat, een interactief kookboek?

Dat betekent, dat ík niet in mijn eentje alle recepten opschrijf, maar jij ook! Achterin het boek is er namelijk ruimte om zelf recepten op te schrijven. Ook ga je afvinken wat je hebt geleerd; tijdens het koken, maar ook tijdens het lezen over dingen zoals ‘snijtechnieken’. Je kunt gerechten ook cijfers geven, voor hoe makkelijk je ze vond om te maken en natuurlijk: hoe lekker!

4 - Stan (11 jaar oud): waarom ben jij kok geworden?

”Of je nu op een feestje bent of thuis... eten maakt het leven altijd speciaal. Ik vind het ook boeiend wat er allemaal gebeurt vóór het eten op ons bord ligt. Hoe iets smaakt, komt ook door waar het plantje groeit en hoe lang het heeft gerijpt. Dat vind ik interessant.”

5 - Ayse (10 jaar): wat is jouw lievelingseten?

”Ik houd van al het eten. Maar ik eet graag met de seizoenen mee. In de lente eet ik bijvoorbeeld: aardbeien, asperges en lamsvlees. In de zomer: allerlei soorten fruit. En als de ‘r’ in de maand zit, eet ik graag mosselen.”


6 - Levi (bijna 8 jaar): wat vinden kinderen op school het leukst om te maken?

”Natuurlijk de vier p’s: pannenkoeken, pizza, patat en poffertjes! Jummie! Daarom heb ik drie van die vier ook in dit kookboek gezet. Maar dan net even anders dan anders.

7 - Tibbe (10 jaar): waarom heb je dit kookboek gemaakt?

”Ik wil mijn liefde voor eten en koken overbrengen, en daarbij meer ouders en kinderen bereiken dan diegenen die ik al op school zie. Als je één van deze recepten blijft maken als je later groot bent, dan vind ik dit kookboek een groot succes. Ik zou het helemáál gaaf vinden als je recepten toevoegt en mij er foto’s van stuurt!”

8 - Ilyas (11 jaar): hoe oud moet je zijn om te mogen koken?

”Iedereen kan koken! Dus ook jonge kinderen kunnen al iets lekkers maken. De recepten in dit boek maak je de eerste keer met je vader, moeder, oom, juf of andere volwassene. Maar daarna kan je dat heus wel zelf.”

9 – Juf Eelkje (31 jaar oud): zit er een idee achter de opbouw van het kookboek?

”Over de opbouw is goed nagedacht. Hoe beter je wordt, hoe hoger het niveau waarop je dingen maakt. Op niveau 1 mag je bijvoorbeeld lekker spelen met je eten. Maak maar combinaties van dingen die je graag eet. Vind je wortel niet lekker? Met komkommer en een beetje roomkaas misschien wel.

Op niveau 2 maak je lekkere en gezonde drankjes, zoals limonades. En bij niveau 3 ben je klaar voor het betere bak-werk. Onze koekjes en pannekoekjes zijn gezonder dan veel cakejes en zandkoekjes, maar nog steeds heel makkelijk om te maken. Je leert samen met een volwassene de keukenmachine, bakpan en staafmixer gebruiken.

Niveau 4 is voor de meest populaire feestmaaltjes, die we nu gezond leren maken. En bij niveau 5 ben je al zowat volwassen, zo goed als je dan al kunt koken! Je maakt dan namelijk al echte maaltijdgerechten.”

10 – Jelte (11 jaar): Waarom heet het kookboek ‘Appeltje Eitje’?

”Iedereen moet kunnen koken! Daarom zijn alle recepten in ‘Appeltje Eitje’ ook vegetarisch. Mensen van alle geloven en inkomens kunnen meedoen, omdat er geen vlees of vis nodig is. Maar daarnaast zijn de recepten ook makkelijk, dus door iedereen te maken. En als iets een makkie is, dan zeggen mensen: ‘appeltje-eitje!’.

Je begint misschien wel samen met een volwassene, bij de hoofdstukken ‘snijtechnieken’ en ‘hygiëne (kook bacterievrij)’. Maar je kunt ook heel veel zelf! Als je een beetje oefent, is het echt niet moeilijk. Appeltje-eitje dus!”

Milan de Waal
Chef-kok

Over ons: Over ons
bottom of page